Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Ανδρέα Κορδέλλα 2, 19500, Λαύριο
Τηλέφωνα: 2292060382, 2292025639
email: mail@gym-lavriou.att.sch.gr
Ιστοσελίδα: http://gym-lavriou.att.sch.gr
Facebook: 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου
Διευθυντής : Αθανασίου Παναγιώτης
Υποδιευθύντρια: Σάββα Μερόπη
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: Βυθούλκας Νικόλαος

Αγαπητοί γονείς και μαθητές, σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023 σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά. Παρακάτω μπορείτε να λάβετε γνώση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του σχολείου μας. Ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία και την εκπλήρωση της εκπαιδευτικής αποστολής του σχολείου μας.

Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή, Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού
2. Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας
3. Λειτουργία του Σχολείου
4. Σχολική και Κοινωνική Ζωή
5. Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/Κηδεμόνων-Σχολείου .
6. Μέτρα πρόληψης έναντι κορονοϊού COVID-19
7. Πολιτική του Σχολείου για την προστασία από πιθανούς κινδύνους .
8. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας- Διαδικασίες διασφάλισης της εφαρμογής του

1. Εισαγωγή

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων και βασίζεται στις αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του Σχολείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας.
Η συμμετοχή οποιουδήποτε ατόμου στη σχολική ζωή σημαίνει αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή και σχολαστική τήρηση του σχολικού κανονισμού, στο σύνολό του.

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Σχολείου και του εκπροσώπου του Δήμου. Επιπλέον, έχει εγκριθεί από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του Σχολείου μας, καθώς και από τον/την Διευθυντή Εκπαίδευσης (άρθρο 37, Ν.4692/2020).
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με την έναρξη του σχολικού έτους κοινοποιείται σε όλους τους γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται στον ιστότοπο του Σχολείου. Μια συνοπτική μορφή του διανέμεται και συζητείται διεξοδικά με όλους τους/τις μαθητές/ριες του Σχολείου.
Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της διεύθυνσης του Σχολείου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων/ κηδεμόνων.

2. Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

Το Σχολείο αποτελεί μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινότητα που διασφαλίζει τη συνεργασία των μελών του χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της προσωπικότητας κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας.
Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι αφενός εμπεδώνουν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και αφετέρου διαμορφώνουν ένα παιδαγωγικό και διδακτικό κλίμα που διευκολύνει την απρόσκοπτη, μεθοδική και αποτελεσματική λειτουργία του.
Μέσω των συμφωνημένων όρων και κανόνων του Κανονισμού του Σχολείου επιδιώκεται:
Η εξασφάλιση της σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Η διαμόρφωση προσωπικοτήτων που λειτουργούν υπεύθυνα, σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του/της κάθε μαθητή/ριας, αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Η δημιουργία εύρυθμων, ευχάριστων και αποδοτικών συνθηκών διδασκαλίας, μάθησης και εργασίας.

3. Λειτουργία του Σχολείου

Άφιξη στο σχολείο
Η σχολική μέρα ξεκινάει με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στις 8:15 π.μ. Όλοι οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο χώρο συγκέντρωσης του σχολείου 5 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Μετά την είσοδο των μαθητών στο προαύλιο χώρο, η είσοδος του σχολείου κλειδώνει για την προστασία των μαθητών/τριών.
Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους, δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου.
Όσοι καθυστερούν να προσέλθουν, δεν μπαίνουν στην τάξη χωρίς άδεια από την Διεύθυνση του σχολείου. Για να μη δημιουργείται αναστάτωση στη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παρουσιάζονται πρώτα στο γραφείο της Διεύθυνσης.
Όταν απουσιάζουν καθηγητές το πρόγραμμα αναδιατάσσεται για να μην υπάρχουν κενά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε οι μαθητές παραμένουν στο προαύλιο χώρο του σχολείου ήσυχοι, εποπτευόμενοι από καθηγητή ή τον διευθυντή του σχολείου.

Αναχώρηση από το σχολείο
Οι μαθητές/τριες σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) ο μαθητής πρέπει να ενημερώσει τον καθηγητή του και τη Διεύθυνση του σχολείου Αφού ειδοποιηθούν οι γονείς ή κηδεμόνες, υπογράφεται άδεια από τη Διεύθυνση στο απουσιολόγιο του τμήματος προκειμένου να αποχωρήσει ο μαθητής. Αποχωρεί από το σχολείο με τη συνοδεία γονέα/κηδεμόνα.
Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρηση τους ή τους παραλαμβάνει ταξί ή λεωφορείο, δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο πριν την άφιξη του συνοδού ή των μέσων μεταφοράς τους.
Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σχολείο κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση, όπως επίσης δεν επιτρέπεται η είσοδος φίλων ή συμμαθητών από άλλα σχολεία.
Σε περίπτωση που ένα τμήμα ή ολόκληρο το σχολείο σχολάσει νωρίτερα, οι κηδεμόνες ενημερώνονται με mail.

Απουσίες μαθητών
Ο κηδεμόνας του μαθητή ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του παιδιού του. Από το ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθητή ενημερώνεται ο κηδεμόνας για την ακριβή ώρα που σχολάει ο μαθητής την κάθε ημέρα. Οφείλει λοιπόν ο κηδεμόνας να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Σχολείο και δικαιούται να έχει λεπτομερή, υπεύθυνη και διαρκή ενημέρωση από τη Διεύθυνση και τους καθηγητές του Σχολείου.
Για κάθε διδακτική ώρα υπολογίζεται μία απουσία.
Οι κηδεμόνες ενημερώνονται για τις απουσίες των μαθητών από τον υπεύθυνο καθηγητή στο mail που έχουν δηλώσει για το σκοπό αυτό, στην αρχή του σχολικού έτους. Σε περίπτωση που τα στοιχεία επικοινωνίας αλλάξουν, οι κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν άμεσα τη διεύθυνση του σχολείου.

Με βάση το σύνολο των απουσιών κάθε μαθητή, η φοίτησή του χαρακτηρίζεται ως:
1) επαρκής (οι απουσίες του μαθητή δεν υπερβαίνουν τις 114)
2) ανεπαρκής (ο μαθητής υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη)
Απουσία μαθητή/μαθήτριας από πολιτιστικές, αθλητικές ή επετειακές εκδηλώσεις θεωρείται απουσία ολόκληρης ημέρας (αντίστοιχη με το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου)
Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να απουσιάσουν επιλεκτικά από μαθήματα.

Οι ώρες διδασκαλίας είναι :
1η ώρα 8:15-9:00, 2η ώρα 9:05-9:50, 3η ώρα 10:00-10:45
4η ώρα 10:55-11:40 5η ώρα 11:50-12:30 6η ώρα 12:35-1:15 7η ώρα 1:20-1:55

4. Σχολική και Κοινωνική Ζωή

Σχολικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις
Οι σχολικές εκδηλώσεις (σχολικές γιορτές, αθλητικές, πολιτιστικές κλπ) αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής. Όλοι οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν. Απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Όσοι μαθητές δεν προσέρχονται παίρνουν τόσες απουσίες όσες διδακτικές ώρες ορίζει το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα. Η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια των επισκέψεων και των εκδρομών τους είναι ανάλογη με το υπόλοιπο σχολικό πρόγραμμα.
Οι σχολικοί περίπατοι και οι εκδρομές δεν είναι υποχρεωτικές για το σχολείο και πραγματοποιούνται μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο από το Σύλλογο και το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει για την εξαίρεση ορισμένων μαθητών από τις σχολικές εκδρομές εάν θεωρήσει ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια ή/και των υπολοίπων.

Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών
Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές οφείλουν να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση και το δικαίωμα του εκπαιδευτικού για διδασκαλία.
Οι μαθητές προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο, ακολουθώντας διαδοχικά τα παρακάτω βήματα:
1. Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με αυτόν που έχουν τη διαφορά.
2. Απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος ή στον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής.
3. Απευθύνονται στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια.

Στο χώρο του σχολείου δεν επιτρέπονται οι χαρακτηρισμοί, τα υπονοούμενα, οι απειλές καθώς επίσης και κάθε μορφή σωματικής και λεκτικής βίας. Σε περίπτωση που προκύπτουν διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να απευθύνονται στον υπεύθυνο καθηγητή ή στη Διεύθυνση του σχολείου. Εκδηλώσεις τέτοιες τιμωρούνται με αποβολή, την οποία αποφασίζει κατά περίπτωση ο διδάσκων, ο Διευθυντής ή ο Σύλλογος διδασκόντων. Εάν ο μαθητής ή η μαθήτρια παραβαίνει τους κανόνες κατ’επανάληψη, τότε ο Σύλλογος καθηγητών μπορεί να τον εξαιρέσει από τις εκδρομές ή τους περιπάτους, κυρίως για δική του ασφάλεια αλλά και των υπολοίπων.
Ιδιαίτερα οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στα μαθητικά συμβούλια (5μελή και 15μελές) πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους συμμαθητές τους. Ως εκ τούτου μαθητές με κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων θα εκπίπτουν του αξιώματος τους.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου για συνομιλία, βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση τους εντός του σχολείου απαγορεύεται. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτός μαθητής να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συσκευή, τιμωρείται με ημερήσια αποβολή, η συσκευή αφαιρείται για όλη τη διάρκεια της ημέρας, φυλάσσεται στο σχολείο και παραδίδεται ΜΟΝΟ στον γονέα/κηδεμόνα. Αν παραστεί ανάγκη, οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους, με την άδεια της διεύθυνσης χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του σχολείου.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου.
Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα.
Συνιστάται στους μαθητές να μη φέρνουν στο σχολείο είδη αξίας ή περιττά χρήματα
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών, αναψυκτικών, νερού ή τσίχλας την ώρα του μαθήματος.
Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν μέσα στην τάξη αντικείμενα όπως παιχνίδια, μπάλες, κάρτες κλπ.
Όλες οι παραπάνω παραβάσεις τιμωρούνται με αποβολή.

Διαλείμματα
Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές βγαίνουν στην αυλή αφού πάρουν μαζί τους ότι τους είναι απαραίτητο (χρήματα, μπουφάν, κλπ). Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους και οι αίθουσες κλειδώνονται από τους καθηγητές.
Δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός των μαθητών στις τουαλέτες.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας κατεβαίνουν στο στεγασμένο χώρο του ισογείου.
Στο κυλικείο οι μαθητές ψωνίζουν τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και τη σειρά προτεραιότητας.
Δεν επιτρέπεται η έξοδος των μαθητών από το σχολείο χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου, όπως επίσης και η είσοδος μαθητών από άλλα σχολεία.
Επίσης δεν επιτρέπεται η συνομιλία στα κάγκελα με εξωσχολικούς.

Καθαριότητα σχολικού χώρου – Διαφύλαξη σχολικής περιουσίας
Το προαύλιο του σχολείου πρέπει να διατηρείται καθαρό. Οι μαθητές φροντίζουν να πετούν τα απορρίμματα τους στους κάδους σκουπιδιών και όσα ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους, ώστε οι τάξεις και το σχολείο να είναι καθαρά.
Οι μαθητές προσέχουν και προστατεύουν τα δέντρα, τα λουλούδια που βρίσκονται στον χώρο του προαυλίου και ομορφαίνουν το χώρο.
Οι επιμελητές σβήνουν τον πίνακα και τα φώτα της αίθουσας και φροντίζουν για την καθαριότητα της τάξης.
Οι μαθητές δε γράφουν σε θρανία και τοίχους, αλλά τα διατηρούν καθαρά.
Οι υπαίτιοι για ζημιές φροντίζουν για την αποκατάστασή τους και επιβαρύνονται οι γονείς/κηδεμόνες τους με τα απαιτούμενα έξοδα.

Εμφάνιση μαθητών
Η εμφάνιση των μαθητών πρέπει να είναι κόσμια και όχι προκλητική, να ταιριάζει με την ηλικία τους και το σχολικό περιβάλλον. Δεν επιτρέπονται προκλητικά ρούχα δεν ταιριάζουν με το περιβάλλον του σχολείου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το έντονο μακιγιάζ και τα τεχνητά νύχια, που εκτός των άλλων εγκυμονούν και κινδύνους για την υγεία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενημερώνονται οι κηδεμόνες και θα λαμβάνονται μέτρα.
Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Διδακτικές περίοδοι
Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα.
Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.

Μετεγγραφές
Οι πάσης φύσεως μετεγγραφές στα ημερήσια γυμνάσια διενεργούνται μέχρι την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Απώλεια χρημάτων ή αντικειμένων αξίας
Το Σχολείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που οι μαθητές φέρουν τυχόν μαζί τους.

5. Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/Κηδεμόνων-Σχολείου

Ι. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας Σχολείου-οικογένειας
Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών και με τον Σύλλογο Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο Σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό.
Οι γονείς/κηδεμόνες είναι σημαντικό να συνεργάζονται στενά με το Σχολείο, προκειμένου να παρακολουθούν την αγωγή και την επίδοση των παιδιών τους σε τακτική βάση, συμμετέχοντας στις ενημερωτικές συναντήσεις που οργανώνονται από το Σχολείο. Θεωρείται αυτονόητη η στενή συνεργασία και επικοινωνία των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς και τον/τη Διευθυντή/ρια του Σχολείου στην επίλυση ζητημάτων που τυχόν προκύψουν.
II. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών κάθε Σχολείου συγκροτούν τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων, που φέρει την επωνυμία του Σχολείου και συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν. Ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ρια, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, αλλά και με τον/την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου.
III. Σχολικό Συμβούλιο
Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρεις εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου τους.
Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Σχολείου με κάθε πρόσφορο τρόπο, η καθιέρωση τρόπων επικοινωνίας διδασκόντων/ουσών και οικογενειών των μαθητών και του σχολικού περιβάλλοντος.
IV. Η σημασία της σύμπραξης όλων
Ένα ανοιχτό, συνεργατικό, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό Σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων -μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών, Διευθυντή/ριας, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να επιτύχει στην αποστολή του.
Διαδικασίες ενημέρωσης γονέων και κηδεμόνων
Η ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων τρόπων:
• Ηλεκτρονικών μηνυμάτων, mail, Ιστοσελίδας του Σχολείου,
• Τηλεφωνικά, σε έκτακτες περιπτώσεις.
• Μέσω της επίσκεψής τους στο σχολείο μετά από ραντεβού.

7. Πολιτική του Σχολείου για την προστασία από πιθανούς κινδύνους
Ο Διευθυντής του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου.
Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κανένα παιδί δεν αποχωρεί από το Σχολείο μόνο του. Τα παιδιά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους. Όσον αφορά την προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου του Σχολείου, με την υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, ο Διευθυντής ενημερώνει τους/τις μαθητές/τριες, καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες, για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, Προϊστάμενοι/Προϊστάμενες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.
• Στην τελευταία σελίδα του Eσ. Κανονισμού υπάρχει το ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡOY ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

8. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας- Διαδικασίες διασφάλισης της εφαρμογής του

Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τους/τις μαθητές/ριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου.
Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Ο κανονισμός κοινοποιείται σε όλους τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών προς ενημέρωσή τους.

Ο Διευθυντής
Παναγιώτης Αθανασίου ΠΕ03