[vc_row][vc_column][vc_wp_text]ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Χτισμένο το 1864, χρησίμευε ως κατοικία και γραφεία της  Ιταλογαλλικής μεταλλουργικής εταιρείας που ίδρυσε ο I.B.Serpieri και κατόπιν της Ελληνικής Εταιρείας των Μεταλλείων Λαυρίου. Αποτελεί χαρακτηριστικό νεοκλασικό κτίριο.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΚΑΛΑ: Σήμα κατατεθέν της πόλης. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1888. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας των μεταλλείων, δεν έχει συντηρηθεί, ενώ το κράτος την κήρυξε διατηρητέα το 1987. Αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2016-2017, από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές της στατικής και των αναστηλώσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής, κατέδειξαν ότι η κατάσταση της Σκάλας είναι βεβαρυμμένη, λόγω διάβρωσης από τη θάλασσα, φυσιολογικής φθοράς από το χρόνο, και από επεμβάσεις και ζημιές κατά  τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης, ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι Λαυρίου.

ΨΑΡΑΓΟΡΑ: Σχεδιασμένη από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, κατασκευάστηκε από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία το 1885, η οποία νοίκιαζε στους εμπόρους τους χώρους της. Σήμερα λειτουργεί ως ψαραγορά και κρεαταγορά, ενώ συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και στα παραδοσιακά καφενεία της.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ: Στα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλείων Λαυρίου και στο χώρο γύρω από αυτά, συνολικής έκτασης  250 στρεμμάτων, ιδρύθηκε το 1995 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε με σκοπό:

  • Να διασώσει τη σημαντική βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά του Λαυρίου 
  • Να προσφέρει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατάλληλο χώρο για έρευνες που θα βοηθήσουν τις νέες ανάγκες της βιομηχανίας.
  • Να στηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής με τη βοήθεια της έρευνας και της σύγχρονης τεχνολογίας.

http://www.ltp.ntua.gr/home

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ: Το Μηχανουργείο αυτό υπήρξε ένα από τα πρώτα και πιο εξοπλισμένα μηχανουργεία της Ελλάδας. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ένα μέρος του χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ: Ο Θορικός σύμφωνα με ανασκαφές Βελγικής αρχαιολογικής αποστολής, κατά την περίοδο 1963-1976, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούριά της. Φέρεται να κατοικείται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά στη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]